Let's do it Vareš

 

Akcija čišćenja u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” najveća je volonterska akcija u BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, a Let's do it Vareš je ogranak ovog projekta u Varešu i tim koji se bavi koordinacijom i provođenjem ove akcije u našem gradu. Akcija se planira provesti u jednom danu s početkom u isto vrijeme na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine – nedjelja, 09. septembra/rujna 2012. godine, s početkom u 11:00 sati.

Ideja za ovakvim projektom javila se u Estoniji 2008. godine, a akcije čišćenja su uspješno realizirane s učešćem preko 50 000 volontera. Ove godine provodi se globalna akcija čišćenja cijele planete pod nazivom “Let’s Do It World Cleanup 2012“. Osim davanja podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete, razlog pokretanja ove akcije u Bosni i Hercegovini je i postojanje velikog broja divljih deponija (njihov broj se procjenjuje na preko 10.000) koje imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi te da ih je neophodno što prije ukloniti iz prirodnog okruženja i odložiti na za to predviđena odlagališta, odnosno reciklirati dio otpada koji je pogodan za tu svrhu.

Ciljevi akcije „Let's do it – očistimo zemlju za 1 dan“su :

  • napraviti registar svih ilegalnih deponija smeća koji će se odnositi na čitavu teritoriju Bosne i Hercegovine, tj. kompilirati podatke o broju, specifičnostima i lokacijama pojedinih „divljih“ deponija smeća koristeći postojeće parcijalne registre iz različitih izvora i naša terenska istraživanja – prije akcije i poslije akcije čišćenja;
  • ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća;
  • podići ekološku svijest svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša.

Fondacija za obnovu i razvoj regije Vareš je partnerska nevladina organizacija Let's do it Vareš volonterskoj akciji, a namjera joj je na sve načine podržati akciju i olakšati provedbu ovog svjetskog projekta na području grada Vareša. 

Pratite nas i na www.facebook.com/#!/groups/vares.do.it/