Nastavljena Obuka na EU Projektu GEAR

U Sarajevu je 10. i 11. listopada 2019. godine, održan trening na temu „Istraživanja i studije“ za organizacije civilnog društva iz BiH, Srbije i Crne Gore u okviru projekta GEAR (Green Economy for Advanced Region – Zelena ekonomija za razvoj regije).

Na obuci je bio i predstavnik iz Fondacije/Zaklade za obnovu i razvoj regije Vareš, član Tajništva mladi i perspektivni informatičar Vladimir Ruf iz Vareša. Treningu je nazočilo tridesetak sudionika koji su imali priliku da nauče osnove i unapređenje dosadašnjih znanja i metoda istraživačkog rada, pisanja studije, korištenje dobivenih podataka i informacija za izradu studija ili aplikacija za projekte itd.

Predavači su bili mr. sc. Đorđe Stefanović, međunarodni stručnjak za okolinsko pravo, dr. sc. Nino Serdarević, docent sa Univerziteta u Zenici te Sonja Vuković, članica Veleučilištu VERN u Zagrebu i Udruženja Slap iz Hrvatske.

Projekt realizira udruženje FORS iz Crne Gore u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku/CRP iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske. Projekt je započeo u ožujku 2018., a završava se u veljači 2021.godine.

Očekivani rezultat projekta je umrežavanje organizacija civilnog društva iz regije koje se bave temama vezanim za zastitu životne sredine, a što bi trebalo voditi prema unapređenju suradnje, razmjeni znanja, iskustava i naučenih lekcija u ovoj oblasti, oosiguranju temelja za njihovu buduću suradnju i razvoj zajedničkih projekata i inicijativa.
Osnovni cilj projekta GEAR je da se na kraju sumiraju sva znanja stečena na ovim obukama, te da se koriste na konkretnim EU projektima i aktualnoj realizaciji projekata iz predpristupnih fondova Europske Unije.