5.VIVA Film Festival i u Varešu

Peti VIVA Film Festival, ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma bit će održan od 18. do 22.rujna/ septembra, sada već tradicionalno u Varešu i još 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Projekcije filmova biti će ove godine upriličene umjesto u prostoru Stare crkve u obnovljenoj sali Radničkog doma u Varešu od 18.do 22.9.2019.godine od 19 do 22 sata (osim subote, 21.9.). Ulaz je slobodan. Centralna manifestacija bit će održana u Sarajevu, a festivalske projekcije bit će održane i u Kaknju, Višegradu, Bijeljini, Lukavcu, Mostaru, Ljubuškom, Vitezu, Bihaću, Prijedoru, Orašju, Goraždu, Kladnju, Visokom, Bosanskom Petrovcu i Prnjavoru.

U zvaničnu selekciju 5. VIVA Film Festivala, odabrano je 94 filmova iz tri oblasti: religija, ekologija i turizam, te 17 filmova u kategoriji omladinski bh. film koji su rezultat rada VIVA škole filma, održane u 2019. godini u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake kategorije, “Grand prix” Festivala, a u kategoriji bh. omladinski film, najboljim mladim autorima bit će dodjeljene vrijedne nagrade sponzora – oprema za budući rad na filmu.

Fondacija/Zaklada je i ove godine financijski podržala ovaj festival kratkog filma, a predsjednik Mladen Rudež je jedan od članova žirija za ocjenu najboljih u natjecanju  turističkih filmova.

Vareš tako postaje sve više, prepoznatljiv festivalski grad uz festivale VIVA FILM FEST i VaClaF!

Više informacija o festivalu možete pogledati na službenoj stranici festivala www.vivaba.com!