Obuka u Okviru EU projekta GEAR – Zelena Ekonomija za Naprednu Regiju

U Beogradu je od 8. do 10.s vibnja održan trening u okviru EU projekta GEAR - Zelena ekonomija za naprednu regiju (Green Economy for Advanced Region) na temu "Praćenje javnih politika".

 

Projekt realizira udruženje FORS iz Crne Gore u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku/CRP iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske, a započeo je u ožujku 2018., a završava se u veljači 2021.godine.

Na treningu su bili nazočni predstavnici udruženja iz navedenih zemalja regije, čiji je temeljni cilj upoznavanje sa pretpristupnim fondovima Europske Unije u procesu samog pristupa zemlje kandidata za EU, te zakonskom regulativom koju je potrebno uskladiti sa europskim pravnim sustavom.

Obuku je provodio ugledni međunarodni stručnjak za europske integracije dr Dragan Golubović. Na obuci u Beogradu Zakladu je proaktivno predstavljao mladi informacijski stručnjak Vladimir Ruf iz Vareša, koji nam je istakao: "Moguće je dobiti značajan novac ukoliko se aplikanti prijave na određen projekt razvoja institucija ili nekog oblika regionalne/prekogranične suradnje. Međutim, uvjeti za dobivanje sredstava iz ovih fondova su iznimno strogi, budući da EU nadzire namjensku potrošnju sredstava putem postupaka monitoringa i evaluacije projekta“.

Generalno govoreći predstavnici udruženja su imali priliku da unaprijede već postojeća znanja i vještine u okviru proces kreiranja javnih politika, vrsta i instrumente javnih politika, lobiranja u zemljama EU, te analiziranja dobrih i loših primjera zemalja iz okruženja npr. Hrvatske i Srbije.

Najvažniji rezultat obuke u okviru projekta jeste umrežavanje i stvaranje partnerskih odnosa kod organizacija civilnog društva iz regije koje se bave zaštitom životne sredine, što pritom dovodi do razmjene iskustava, znanja i potencijalnog razvoja zajedničkih projekata i inicijativa u zemljama regije.