Uspiješno završeno drugo testiranje opreme u okviru projekta VAMOS na lokaciji rudnika srebra Magcobar u Irskoj umjesto u Varešu

U okviru znanstveno-istraživačkog i inovativnog VAMOS projekta, organiziran je 24. listopada Dan prezentacije ekološki prihvatljive i tehnološki suvremene, visoko- automatizirane opreme s daljinskim upravljanjem za podvodnu ekstrakciju minerala. Ovoj demonstraciji inovativne opreme je nazočilo 85 posjetilaca na alternativnoj lokaciji u Irskoj.

Osim predstavnika konzorcija VAMOS projekta, bili su prisutni članovi Savjetodavnog odbora, te mnogi  predstavnici zainteresirane javnosti od predstavnika akademske zajednice do predstavnika lokalne zajednice, kompanija, medija  i pojedinaca iz struke.

Obzirom na poznata nemila događanja ovog proljeća u Varešu, demonstracija mogućnosti navedene opreme je  predstavljena na lokaciji poplavljenog površinskog kopa rudnika srebra Magcobar u Irskoj, umjesto na planiranoj lokaciji poplavljenog površinskog kopa rudnika željeza Smreka u Varešu!

Zbog neplaniranog izmještanja drugog testiranja opreme, Europska komisija je odobrila da se VAMOS projekt produži za 6 mjeseci i završi 31.siječnja 2019.godine umjesto 31.kolovoza ove godine.

U tijeku studenog se planira demobilizacija pilot opreme sa navedenog lokaliteta koja je uspiješno testirana na dvije lokacije. Nakon toga se pripremaju detaljni izvješaji Europskoj komisiji od strane VAMOS konzorcija i njegovih znanstvenika i stručnjaka specijalista te konstruktora-inovatora suvremene opreme najviših performansi i dosad u svijetu nepoznatih tehnoloških rješenja o podvodnoj, ekološki neškodljivoj eksploataciji minerala.