Znanstvena istraživanja na prostoru Vareša

U Varešu je sedam dana boravio tim sa Sveučilišta u Zadru koji je započeo istraživanja na temu „Etnološko istraživanje Vareša“ na čelu sa dr. sc. Mariom Katićem, asistentom na Odjelu za etnologiju i antropologiju (ove godine doktorirao na poslijediplomskom studiju etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu) i Velimirom Bugarinom, prof. povijesti, etnologije i kulturne antropologije (diplomirao 2011.g. etnologiju i kulturnu antropologiju te povijest na Sveučilištu u Zadru). Sa njima je boravilo i pet studentica Fakulteta koje su u Varešu pripremale magistarske radove na temu narodnih običaja.

 
Voditelj projekta i domaćin ovoj eminentnoj ekipi bio je Toni Petković, kojemu su asistirali Roman Petković i Boško Andrić, kao predstavnik Zaklade za obnovu i razvoj Vareša. Gosti su obišli veći dio općine Vareš, razgovarali sa mnogim osobama koje su im dale dragocjene podatke koji će itekako pomoći u njihovim istraživanjima. Projekat financira Vlada Republike Hrvatske, a zahvala ide kako gostima, tako i svima koji su na razne načine pomogli da se prvi dio aktivnosti uspješno okonča.
 
Profesori su bili gosti na lokalnom radiju Bobovac, te održali predavanja na teme: „Mirila ili antropologija smrti“ i „Misionarstvo u Africi“.
U listopadu ove godine uslijedit će novi dolazak, a predmet interesiranja bit će Oćevija, jedno od najzanimljivijih ruralnih naselja u Bosni i Hercegovini. Gosti će i narednih godina nastaviti ova istraživanja.