Održana 6. redovita sjednica upravnog odbora

U subotu 16.5.2015. g. održana je 6. redovita sjednica Upravnog odbora Zaklade/Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš. Sjednici je predsjedavala g-đa Biljana Miketin, v.d. predsjednica Upravnog odbora, a najviše vremena potrošeno je na pripremne aktivnosti na realizaciji projekata.

 
Očekuje se pozitivan odgovor Vlade Republike Hrvatske na aplikaciju koja je poslata na Javni poziv s projektom: Rekonstrukcija Radničkog doma – III faza“.
Z/FORRV je prošla na međunarodnom projektu „Horizon 2020: VAMOS – Održivi alternativni operativni rudarski sustav“. Radi se o EU/EC projektu koji je predložen od strane 17 članica Konzorcija iz 9 europskih zemalja (Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske, Portugala, Austrije, Francuske, Španjolske, Slovenije i Bosne i Hercegovine). Iz Bosne i Herecgovine u Konzorciju su Federalni zavod za geologiju iz Sarajeva i Zaklada za obnovu i razvoj regije Vareš iz Vareša. (na ovom linku možete pogledati sve partnere projekta)
 
Projekt je istraživačko-razvojni i apliciran u okviru EU programa Horizon 2020., a treba osigurati nove, sigurnije i čišće tehnike rudarenja uz postizanje ekonomske održivosti samog sustava kopanja ruda trenutno nedostupnih mineralnih sirovina (na dubinama od 500 – 1000 metara). VAMOS će konstruirati i proizvesti inovativnu automatiziranu opremu za iskopavanje ruda i postrojenja za provedbu monitoringa okoliša koja će se ispitati koristeći se u 4 rudnika (među njima i Smreka) ovisno od tvrdoće stijena i pit morfologije.
 
Predračun projekta je 12,5 milijuna eura, a Europska komisija odobrila je 9,2 milijuna eura, a vrijeme realizacije je 42 mjeseca, odnosno 3,5 godine. Na čelu tima koji će voditi i koordinirati poslove ispred Z/FORRV su g. Mladen Rudež, osnivač i predsjednik Zaklade i  doc.dr.sci. Nijaz Škripić, doktor tehničkih nauka  iz oblasti geologije sa Instituta za geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Prof. Škripić je prije rata bio uposlenik Rudnika i željezare Vareš, a trenutno je i vanjski suradnik na Univerzitetima u Tuzli i Zenici. Inače je i magistrirao i doktorirao na radovima vezanim za Vareš i Smreku.
 
Sjednici je u svojstvu gosta prisustvovao i Toni Nikolić, stručni savjetnik za inženjersko-geološke karte pri federalnom Zavodu za geologiju, koji je partner u ovom projektu.
 
Razgovaralo se i o izboru predsjednika Upravnog odbora, a nakon završetka sjednice uslijedio je posjet rudniku Smreka.