Fondacija na kick off meeting-u EU mega projekta "Vamos"!

U Newcastle-u (Velika Britanija) održava se 12-13.3.2015.godine „Kick off Meeting“ i zvanični početak aktivnosti na velikom istraživačko-razvojnom projektu Evropske unije „VAMOS“ – Viable Alternative Mine Operating System u okviru „Horizon 2020“ programa. 

 

Projekt je praktično započeo već od 1.februara/veljače ove godine sa pripremnim aktivnostima za otvaranje tzv. „Radnih paketa“ WP1 do WP6 kao podprojekata ovog velikog i višegodišnjeg razvojnog projekta, koji pomaže da se ostvare potencijalne mogućnosti još neeksploatiranih europskih mineralnih resursa ili onih koji su napušteni.

Na dvodnevnom sastanku čiji domaćin će biti poznata engleska kompanija SMD-Soil Machine Dynamics LTD, biti će prezentirane aktivnosti na svih 6 podprojekata i to počev od ciljeva inovacije i razvoja revolucionarnog sistema podvodnog rudarenja pomoću robotiziranih uređaja, projektiranje i konstrukcija prototipa robota za podvodnu eksploataciju rude, razvoj elektroničkog sistema pozicioniranja i navigacije robota, opitna ispitivanja uređaja na odabranim europskim rudničkim lokacijama koje su zatvorene, ali su potencijalno interesantne za buduće reaktiviranje! Zadaci na projektu su također, osiguranje ekološki čiste eksploatacije i razvoj monitoringa zaštite okoliša u toku podvodne eksploatacije minerala.

Prvog dana predviđeno je predstavljanje u prostoru kompanije SMD prve komercijalne mašine za podmorsku eksploataciju minerala u okviru projekta Nautilus koja će raditi u Papui Novaoj Gvineji.
Predhodno smo javili da je Fondacija/Zaklada za onovu i razvoj regije Vareš pod akronimom FORRV zajedno sa Federalnim zavodom za geologiju Sarajevo član ovog konzorcija za realizaciju VAMOS projekta od ukupno 17 sudionika svjetski poznatih firmi iz 9 zemalja Europe. Jedna od opitnih lokacija na projektu VAMOS biti će i rudnik „Smreka“ u Varešu.