Svjetski dan zaštite okoliša

Danas je Svjetski dan zaštite okoliša koji se obilježava svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na temelju koje je pokrenut Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

U proteklih 40-ak godina manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima UN podiže svijest ljudi o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice i potiču ih da postanu aktivni dionici održivog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.

Ove je godine odvija se pod sloganom "Misli, jedi, štedi", a cilj je senzibilizirati javnost, dati smjernice i savjete kako smanjiti bacanje hrane i otpad od hrane. Naime, svake godine propadne 1,3 milijarde tona hrane što predstavlja trećinu svjetske proizvodnje hrane. Istovremeno, jedna od sedam osoba u svijetu odlazi na počinak gladna, a više od 20 000 djece mlađe od 5 godina dnevno umire od gladi.

Svjetska proizvodnja hrane značajno opterećuje okoliš jer koristi 25% cjelokupne naseljive površine Zemlje i 70% ukupne potrošnje pitke vode te uzrokuje 30% emisija stakleničkih plinova i 80% ukupnoga krčenja šuma. Stoga je svjetska proizvodnja hrane jedan od najvećih uzročnika promjena u korištenju zemljišta i gubitka biološke raznolikosti.

Sprječavanje nastanka otpada od hrane započinje prilikom kupovine namirnica i nastavlja se u kućanstvu gdje se namirnice čuvaju i koriste. Iz toga se razloga u kampanji UN-a građane poziva da razmisle prije nego nabavke hrane odnosno jela i tako pomognu očuvati okoliš (Think-Eat-Save).

Smanjenjem količine otpada od hrane opadaju i emisije metana s odlagališta otpada. Otpad od hrane čini značajan udio u biorazgradivom otpadu, a za praćenje ciljeva o smanjenju odlaganja biorazgradivog otpada te dodatno cilja iz Vodiča za provedbu Europske strategije za pametan i održiv razvoj - Europa 2020, prema kojem će biti potrebno do 2020. godine prepoloviti količine odloženoga otpada od hrane, podaci o tim količinama otpada su iznimno važni.

 

tekst: index.hr