Završen trogodišnji EU program GreenWorks – Zeleni radovi u BiH

Konferencijom na Jahorini od 30. do 31.10.2023.godine, završen je trogodišnji EU program GreenWorks – Zeleni Radovi – Utjecaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta, kojeg je implementirao Centar za razvoj i podršku - CRP iz Tuzle u suradnji sa Centrom za ekonomski i ruralni razvoj - CERD iz Laktaša i Mrežom za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini/ MRRBIH iz Istočnog Sarajeva, a koji je financirala  Europska Unija.

Ovoj završnoj konferenciji predhodio je Okrugli stol, održan 14.9.2023.godine u Sarajevu na temu „ Studija utjecaja ložišta na čvrsta fosilna goriva u domaćinstvima na zagađivanje zraka“ i „Studija utjecaja poljoprivredne proizvodnje na zagađivanje zemljišta – Sadržaj opasnih i štetnih materija u zemljištu u zavisnosti od intenziteta poljoprivredne proizvodnje“.

Na konferenciji i okruglom stolu su učesnicima EU – GW programa, među njima i  Fondaciji/Zakladi iz Vareša, podjeljeni odštampani kompleti brošura koji su rezultat uspješne realizacije ovog važnog programa u BiH:  „ Katalog projekata realiziranih kroz program dodjele malih EU grantova“ i „Studija utjecaja ložišta na čvrsta fosilna goriva u domaćinstvima na zagađivanje zraka“ te „Studija utjecaja poljoprivredne proizvodnju na zagađivanje zemljišta“.

Poznato je da je predhodno, 30.6. ove godine Fondacija uspješno okončala projekt u okviru malih EU grantova pod nazivom: „Zagovaranje budućeg zaštićenog područja prirode planine Zvijezda u cilju zaštite okoliša, ublažavanja klimatskih promjena i razvoja zelene ekonomije“. Finalni narativni i financijski izvještaji su urađeni  u skladu sa ugovorenim pravilima na lokalnom i engleskom jeziku te su prihvaćeni i odobreni od ugovornog tijela – CRPa Tuzla.

Da je projekt Fondacije bio uspješan, najbolje potvrđuje i to da je nadležno kantonalno ministarstvo, konačno nakon 6 godina, pokrenulo postupak proglašenja zaštićenog područja i izradilo prijedlog Zakona o zaštiti prirode planine Zvijezda te otvorilo javnu raspravu o ovom propisu od 28.7.2023.godine! Nadati se da će parlament ZDK i usvojiti ovaj zakon i okončati zakonsku proceduru zaštie područja prirode Zvijezda i tako doprinijeti budućem razvoju općine Vareš.