Fondacija uspostavila suradnju sa Europskom federacijom za zaštitu industrijske baštine iz Brisela

U subotu, 11.6.2022. godine, održan je na engleskom/ francuskom jeziku zoom on line Drugi webinar Europske fondacije asocijacija industrijske i tehničke baštine/ European Federation of Associantions of Industrial and Technical Heritage/ EFAITH Brusseles/ Brisel, na kome je uzela aktivno učešće i Fondacija/Zaklada za obnovi i razvoj regije Vareš.

Na dnevnom redu su bile prezentacije prijedloga zaštite industrijske baštine iz Njemačke (Ulrike Neidhoefer), Hrvatske (Kristina Pandža), Rumunije (Christina Merciu), Makedonije (Vesilka Dimitrovska), Luksemburga.a domaćin i moderator je bio u Briselu Adriaan Linters.
Naime, nakon prošlogodišnjeg apela i inicijative Fondacije/ Zaklade za zaštitu željezare u Varešu kao industrijske baštine europske vrijednosti te pisma u vezi s tim u januaru/siječnju ove godine, Fondacija je dobila poziv za učešće i prezentiranje ove inicijative na ovome događaju, koji organizira ova ugledna EU institucija.

Predsjednik Fondacije/Zaklade Mladen Rudež je nakon navedenih prezentacija, dobio mogućnost da ukratko, prelinimanorno upozna sa Fondacijom i inicijativom za zaštitu željezare, učesnike ovog on line sastanka iz 11 europskih zemalja.
Moderator Adriaan je nakon toga predložuio da se o ovom interesantnom prijedlogu zaštite željezare, napravi prezentacija od strane Fondacije i prezentira detaljnije na narednom Trećem webinaru u septembru ili oktobru ove jeseni. To je prihvaćeno sa zadovoljstvom.